Poštari neće stare sandučiće

Bez autora
Jan 26 2011

Vlasnici stanova i kuća u Srbiji imaće rok od pet godina da o sopstvenom trošku zamene postojeće poštanske sandučiće koji ne odgovaraju standardima EU. Posle tog roka suočiće se sa posledicama i kaznama koje će biti propisane novim odredbama budućeg Zakona o poštanskim uslugama.Agencija će “u veoma kratkom roku” sastaviti nacrt novog zakona, “kojim će pitanje sandučića biti sistemski rešeno”. Po novim članovima budućeg zakona, poštari neće imati “obavezu da uručuju poštanske pošiljke ako vlasnici ili nemaju ili ne održavaju kućne sandučiće”.

Poštari neće stare sandučićeVlasnici stanova i kuća u Srbiji imaće rok od pet godina da o sopstvenom trošku zamene postojeće poštanske sandučiće koji ne odgovaraju standardima EU.

Posle tog roka suočiće se sa posledicama i kaznama koje će biti propisane novim odredbama budućeg Zakona o poštanskim uslugama.

Zorica Panić iz Republičke agencije za poštanske usluge (RAPUS) kaže da će ta agencija “u veoma kratkom ruku” sastaviti nacrt novog zakona, “kojim će pitanje sandučića biti sistemski rešeno”. Ona dodaje da po novim članovima budućeg zakona, poštari neće imati “obavezu da uručuju poštanske pošiljke ako vlasnici ili nemaju ili ne održavaju kućne sandučiće”.

U više evropskih zemalja, koje su članice Evropske unije, ne postoje strogi propisi o izgledu poštanskih sandučića. Na ove primedbe u RAPUS-u odgovaraju da Srbija treba da preuzme pozitivna iskustva u dosadšnjoj praksi članica EU.

- Čak se i u Velikoj Britaniji, ako pošiljka ne može da se ubaci kroz otvor, iste se ne lome i ne cepaju već se pokušava uručenje pošiljke bez oštećenja. Ostavlja se izveštaj pa korisnik bez preke potrebe ide u poštu da preuzme pošiljku koja nije mogla da mu se ubaci u kućni sandučić ili kroz otvor na vratima - kaže Panić iz RAPUS.

Na osnovu novih tehničkih uslova, Republička agencija za poštanske usluge je građanima ostavila rok od pet godina da sandučiće zamene, dok investitori već od 1. januara imaju obavezu da u novogradnju ugrađuju nove sandučiće.

- Rok od pet godina je dovoljno razuman u okolnostima pada standarda građana i stalnih cenovnih udara, i RAPUS ga može produžiti ako i dalje bude problema sa finansiranjem novih sandučića - kaže Panić.

Odlukom predsednika Saveta Republičke agencije za poštanske usluge (RAPUS) Dragana Đorđevića precizno je utvrđen izgled budućeg poštanskog sandučića. Procena je da će troškovi zamene starih poštanskih sandučića, kojih ima više od milion, iznositi blizu 10 miliona evra. U RAPUS tvrde da je ova odluka u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama ali i standardima Evropske unije koje Srbija u procesu pridruživanja mora da prihvati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik